OMEGA-duo SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTŐ SZOLGÁLATATÓ ÉS KERESKEDELMI Kft. 3561 Felsőzsolca, Bartók B. utca 34.
Vissza Előre
         
  Alkalmazási terület:  
      Az OmegaCAD Csatorna Hossz-szelvény  elsősorban a csatornák hossz-szelvényeinek elkészítésére szolgál, de megfelelő beállításokkal más közművezetékek hossz-szelvényeinek elkészítésére is alkalmas. Használható a vezetékek tervezéséhez vagy a vezetékek megvalósulási terveinek elkészítéséhez a geodéziai bemérések alapján.

A program tudja ábrázolni az aknákat, valamint a megadott adatok alapján kiszámítja a telt szelvény esetén az áramlási sebességet és az átáramló víz mennyiségét.

A felhasználó rugalmasan tudja a hossz-szelvény rajzok stílusát módosítani (mely adatok jelenjenek meg, milyen felirat, vonal, stb... stílussal), vagy akár új stílusokat létrehozni.

A hossz-szelvény szerkesztő két fő részből áll: a szerkesztés és a karbantartás

 
 
A szerkesztési funkciók:
 
    Adatbevitel:  
      Az adatbeviteil dialógus ablakban (ami több füllel lapokra van osztva) lehet megadni az adatokat, amelyek alapján a hossz-szelvény elkészül.
A felhasználói tapasztalatok figyelembevételével az adatbevivő úgy van kialakítva, hogy az adatok megadása minél egyszerűbb és gyorsabb legyen.

A főbb adattípusok:

 • Munka adatainak megadása (munka megnevezése, település, stb...) A program ezeket az adatokat a pecsétmező kitöltéséhez használja.
 • Gerincvezeték szakasz (utca) adatainak megadása.
 • Aknaadatok (szelvényszám, azonosító, aknatípus, magassági adatok, felirat, vezetékméret és anyagadatok, stb...)
 • Aknaközbe eső szelvényadatok (szelvényszám, -típus, felirat, magassági adatok, stb...)

Az adatbevitel során ahol lehet, alapértelmezés szerinti értéket ajánl fel (pl. az utoljára megadott értéket). Az adat megadásakor lehet interpolálást kérni, vagy relatív értékként történő adatmegadásra (a terepszinthez viszonyított mélység) is lehetőség van.

Az akna- és szelvénytípusokat egy listából lehet kiválasztani, amelyben a megjelenítéshez és a számításokhoz szükséges paraméterek is megtalálhatók. A listát a felhasználó a karbantartás funkcióival tudja szerkeszteni. A listában történő keresésre kidolgozott módszerrel minden elem gyorsan megtalálható.

 
   
Rajzgenerálás:
 
      Minden munkához több rajzlapot is meg lehet adni. Minden rajzlaphoz hozzárendelhető egy rajzlap stílus, ami meghatározza milyen adatokat tartalmazzon a táblázat, hova kerüljön a hossz-szelvény rajz, a létra, milyen legyen a feliratok mérete, hová kerüljön a pecsét, stb... Meg kell adni, mely gerincvezeték(ek) rajza kerüljön a rajzlapra. 

Minden rajzlaphoz kiválasztható egy pecsét, és további adatokat lehet megadni a pecsét kitöltéséhez.

A Rajz generálás funkcióval létrehozható a hossz-szelvény rajz. Az adatokat a program letárolja a munkához, így később, egy esetleges változtatás után a módosított rajz könnyen létrehozható.

A legtöbb esetben a generált rajzok változtatás nélkül kinyomtathatók, de lehetőség van az OmegaCAD szerkesztő funkcióival a rajz kiegészítésére, módosítására... és nyomtatására.

 
   
Mennyiségszámítás:
 
      A Csatorna hossz-szelvény készítő tartalmaz egy mennyiségszámító programrészt is, ami a megadott adatok alapján kiszámítja a főbb mennyiségeket - földmunka, dúcolás, burkolat, beton, vízzáró vakolat, zsaluzás, cső...-. A program kigyűjti minden egyes aknához a mennyiségeket, és elkészíti az összesített listát is.

Az így kiszámított adatokat a tervező felhasználhatja a költségvetés illetve a méretkimutatás elkészítéséhez.

 
 
A Karbantartási funkciók:
 
   
Szelvénykódok:
 
      A szelvénykódok funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók a felmerült igényeknek megfelelően új szelvény kódokat és csöveket hozzanak létre, töröljék vagy módosítsák azok adatait. 

A dialógus ablak logikus felépítése szinte végig vezeti a felhasználót az adatok megadásának folyamatán. A szelvénykódokhoz megadhatók megjelenítési paraméterek - pl: szimbólumok, sraffozási paraméterek... - , mennyiség számítási paraméterek.

 
         
    Rajzjelek:  
      A rajzjelek funkció megnyitja a szimbólum szerkesztőt. A megszerkesztett szimbólumokat hozzá lehet rendelni a szelvénykódokhoz. Ezek a szelvénykód kiválasztásakor megjelennek a hossz-szelvény rajzban. Pl: szerelvények, keresztező vezetékek, terepszinthez igazított rajzi elemek (kerítés, fa, lámpaoszlop...).  
         
    Rajz sablonok:  
      Ezzel a funkcióval rajz sablonok hozhatók létre, törölhetők vagy módosíthatók. Itt csak a fontosabb jellemzőket említjük, amik beállíthatók a sablonban:
 • Hossz-szelvény rajz vonalainak a stílusa
 • Hossz-szelvény rajz alatti táblázat tartalma, egyéb feliratok stílusa (vonalak, feliratok).
 • Rajzlap felosztása: hossz-szelvény rajz helye, létra helye, hány m szintkülönbség esetén legyen megtörve (lépcsőzve),....
 • Pecsét helye
 • Egyéb megjelenítési stílusok: pl. szelvényszám km+méter formában, vagy csak méter, tizedesvessző vagy tizedespont, lejtés százalék vagy ezrelék, stb...
 
         
    Munkaterület mappák:  
      Ezzel a funkcióval megadhatja a felhasználó, hogy hová kerüljenek a segédadatok és a munkák adatai.  
 
Rendszerkövetelmények:
 
      Az OmegaCAD Csatprna Hossz-szelvény modul használatához az OmegaCAD Alapcsomag V8.xx  változata szükséges, annak a kiegészítő modulja.
 • Az ajánlott operációs rendszer: WINDOWS 9x/NT/2000/XP/Vista/Win7.
 • Számítógép: A gép teljesítménye és az operációs rendszer igénye legyen összhangban.
 
         
      A V8.03 változat újdonságait ide kattintás után ismerheti meg.  
         
  A Csatorna Hossz-szelvény modullal készített mintarajzok.  
   
< Vissza a kezdőlapra
 

OMEGA-duo SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTŐ SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI Kft. 3561 Felsőzsolca, Bartók Béla utca 34.
Telefon: (+36 21) 380 6328; (+36 30) 995 0547 E-mail: küldés Web: www.omegaduo.hu