OMEGA-duo SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTŐ SZOLGÁLATATÓ ÉS KERESKEDELMI Kft. 3561 Felsőzsolca, Bartók B. utca 34.
Vissza Előre
         
  Csatorna Hossz-szelvény V8.02 változat újdonságai:  
      A Rajz sablonok dialógus ablak Lap felosztása fül Rajzlap X méretek csoportban megadható egy hossz, amit a létrehozott rajz akkor is elér, ha rövidebb rajzra is elférne a hossz-szelvény (A rajzlap hossz legalább [mm] ).  
     
A befogadóra történő csatlakozás három új fajta megoldással is történhet:
  • akna nélkül csatlakozás a gerincvezetékre
  • aknával csatlakozás a gerincvezetékre úgy, hogy a rajzon a gerincvezeték ellipszisként van megjelenítve az aknában
  • nyílt árokba kötés (csapadékcsatorna vagy tisztított szennyvíz elvezetése esetén)
  • a karbantartásban a szelvénykód megadás funkció kibővült a három új, Akna kategóriájú szelvénykód típus adatainak kezelésével
  • a hossz-szelvény rajz generálás kiegészült az új befogadóra kötés típusok ábrázolásával


1. ábra

 
      A szelvénykódok kezelésénél az ágyazatok között lehetőség van védőcső megadására. A rajzon a védőcső az ágyazatoktól eltérő jelöléssel jelenik meg. A védőcsövek hosszát a mennyiségszámítás kigyűjti.  
     
A Keresztező vezetékként megadott szelvényekhez rendelt szimbólumok a beállításnak megfelelően a folyási fenék-, a keresztezési-, vagy a terepszinthez igazítva jelennek meg, mint a korábbi változatokban. Az egyéb szelvényekhez is lehet szimbólumokat hozzárendelni. Ezek a rajzlap stílusban megadott (Lap felosztása) y koordinátára kerülnek - azaz a rajzlapnak egy kijelölt sávjába, (pl. táblázat fölé, a rajz és a felső felirat közé) -. Így lehetőség van jelekkel kiemelni a jellemző pontokat - átemelő akna, iránytörés, stb...
 
     
Az Adatmegadás dialógus ablakban az Akna adatok között megjelent a Kettévág kapcsoló. Ha egy aknánál ezt bekapcsoljuk, akkor a vezeték annál az aknánál rajzolás szempontjából két részre bomlik. Így a Rajzlaphoz vezeték rendelésekor ugyanannak a vezetéknek több szakasza is megjelenhet. Ezért a vezeték jele és neve előtt mindig megjelenik a szelvényszám is. A vezeték első szelvénye egy ‘-‘ karakterrel ki van emelve.
A vezeték kettévágása lehetővé teszi, hogy hosszú gerincvezeték több rajzlapra darabolva legyen kinyomtatva. Másrészt a vezeték kettévágásával és részeknek ugyanarra a rajzlapra történő elhelyezésével nagy szintkülönbségek esetén a tervező igényeihez jobban illeszkedő magassági lépcsőzés - tördelés - alakítható ki.


2. ábra
kettévágás előtt és után

 
     
Új funkció a Keresztezési lista készítés. Segítségével vezetékenként előjállítható a keresztező vezetékek listája: szelvényszám, keresztezési mód (alul, felül), a keresztezési távolság.
 
     
A tisztító idomok kezelése megváltozott. Minden tisztítóidomhoz két féle megjelenítési mód egyikét lehet kiválasztani:
  • az új, szemléletes, több vonallal ábrázolt jelölés
  • a hagyományos jelölés: a csőtetőtől a terepszintig rajzolt vonallal.


3. ábra
tisztítidom jelölések

 
     
A szelvénykód adatok kezdeti betöltése jelentősen gyorsabb lett. (Amelyik gépen ez 30 másodpercig tartott, most csak kb. 3 másodpercig tart.)
 
     
Rajzok létrehozása dialógus ablakaban a Rajzlap fülön a rajzlap neve, valamint a Mennyiségszámítás dialógus ablakaban a szakasz neve csak olyan karakterek tartalmazhat, amelyek megengedettek a fájlnevekben. Ha nem engedélyezett karaktert tartalmaz a név, figyelmeztető jelzést ad a program.
 
 
Újdonságok a V8.01 verzióban:
 
     
A Rajz sablonok dialógus ablak Lap felosztás fül Létra beállítás csoportban megadható az Alapszint megnevezése pl. [mBf]. Az itt megadott feliratot a magassági létra fölé írja fel.
 
     
A Rajz sablonok dialógus ablak Lap felosztás fül Hossz egy tizedes, ha a második nulla kapcsolóval beállítható, hogy a szelvényszámokat és a hossz értékeket (pl. aknák távolsága) csak egy tizedesre pontosan írja ki abban az esetben, ha a második tizedes egyébként 0 lenne.
 
     
A Rajz sablonok dialógus ablak Lap felosztás fül Szelvényszám bevezető nullák kapcsolóval szabályozható, hogy a 100 m-nél kisebb szelvényszámok esetén legyenek 0 karakterek a szelvényszám előtt.
 
     
Bekötések nevének kiírásához a teljes név helyett a rövid kód is választható.
 
       
Akna nélküli bekötésnél (csőre kötésnél) olyan magasságot ajánl fel a program, hogy a gerinc és bekötés tengelyének szintje egybe essen. (Rákötés T idommal.)
 
       
Lehetőség van a magassági adatoknak 3 tizedesjegyre (mm-re) pontos megadására és kiíratására:
  • Az adatok 3 tizedesjegyre pontos megadásához az Adatmegadás funkcióban a Munka fül, Új munka megadásakor vagy a Munka módosítása során be kell jelölni a Magassági adatok 3 tizedesre kerekítve kapcsolót.
  • A rajzon 3 tizedesre kerekített magassági adatok megjelenítéséhez a kiválasztott Rajzlap stílushoz tartozó Lap stílus fülön be kell legyen jelölve a Magassági adatok kiírása három tizedesre kapcsoló.
  • A megfelelő eredmény eléréséhez mind a két beállításra figyelni kell!
 
      A gerincvezeték adatainak megadásánál beállítható, hogy a lejtés adathoz ne tegyen ki előjelet. Így vízvezetéknél vagy nyomott szennyvízvezeték esetén nem jelenik meg a negatív előjel.  
         
   
< Vissza a kezdőlapra
 

OMEGA-duo SZÁMÍTÁSTECHNIKAI FEJLESZTŐ SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI Kft. 3561 Felsőzsolca, Bartók Béla utca 34.
Telefon: (+36 21) 380 6328; (+36 30) 995 0547 E-mail: küldés Web: www.omegaduo.hu